Nieuwe spelregels

Vanaf 1 juli 2016 is er door de IHF een aantal wijzigingen in de spelregels doorgevoerd.

Hier onder worden ze kort toegelicht. Voor meer informatie kun je terecht op www.nhv.nl, daar zal binnenkort het nieuwe spelregelboekje te vinden zijn.

Zoals het er nu naar uitziet zullen alle nieuwe regels, behalve de geblesseerde speler, op alle niveaus worden ingevoerd. De regelwijziging van de geblesseerde speler wordt alleen op BENE-League niveau en op ere- en eerste divisie niveau ingevoerd.

 

1. Keeper als speler

De keeper kan net als voorheen als zevende veldspeler ingezet worden. De 'keeper' hoeft nu niet per se een apart hesje meer aan. Iedere speler op het veld kan dus uit het veld gaan om te wisselen met de keeper in plaats van alleen de speler met het daarvoor bedoelde hesje, zoals eerst het geval was. Mocht er niemand met een hesje op het veld staan, dan betekent dat wel dat er ook niemand het doelgebied mag betreden. Dit mag alleen de keeper of een speler met een hesje.

2. Tijdspel

Nadat de scheidsrechters het tijdspel hebben aangegeven, heeft de aanvallende ploeg nog maximaal zes passes tot zijn beschikking. Bij een vrije worp wordt dit aantal niet onderbroken. Het tellen van de passes doen de scheidsrechters.

3. Laatste minuut

Het begrip 'laatste minuut' wordt in de huidige regelgeving veranderd door 'laatste dertig seconden'.

Begaat en speler in die tijd van de wedsrijd een grote overtreding of wordt het spel onregelmatig onderbroken (bijvoorbeeld bij een vrije worp, midden-uit of ingooi), dan krijgt de desbetreffende speler een rode kaart zonder bericht en de tegenstander automatisch een strafworp.

De strafworpregel geldt niet voor iedere overtredig in de laatste dertig seconden. Het normale onderbreken van een aanval blijft gewoon een vrije worp. Het is niet zo dat in de laatste dertig seconden iedere overtreding een strafworp is. Het gaat alleen om overtredingen die een rode kaart opleveren.

4. Blauwe kaart

De scheidsrechter hebben behalve de gele en rode kaart, nu ook een blauwe kaart tot hun beschikking. De blauwe kaart zal voor meer duidelijkheid moeten zorgen bij de diskwalificatie van een speler. Krijgt een speler de rode kaart, en wordt daarna ook de blauwe kaart getoond, dan betekent dit dat er op het wedstrijdformulier melding zal worden gemaakt van de rode kaart en de tuchtcommissie voor verdere maatregelen verantwoordelijk is.

ihf

 geruba chocolade logo Logo sponsor Preuverie In de Wiesj 1 logo curfs fysio small

 Logo sponsor RR goed

 

 
logo transpo nuth  logo Rovi sport